Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: чим корисні традиційні суперфуди

У серпні православні відзначають аж три рятунки — медовий, яблучний, горіховий. Чим цінні ці продукти здоров'ю?

Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: чим корисні традиційні суперфуди

14 серпня: медовий

Навіть через багато століть після Хрещення Русі це споконвічно язичницьке свято не зжило себе. Цього дня у православних прийнято освячувати мед та стільники, пекти пироги-медовики та пряники, пити медовий квас. А ще пригощати всім цим одне одного. До речі, з 14 серпня починається один із найкоротших, але при цьому найсуворіших постів — Успенський.

Але повернемось до меду. У цьому бджолиному солодощі вчені нарахували близько сотні компонентів, які приносять користь організму. Завдяки їм мед зміцнює імунітет, надає сили, покращує кровотворення, допомагає заспокоїтись після напруженого дня. А ще це чудовий стимулятор для мозку, адже наші сірі клітини люблять солодке. Так що якщо починаєш зависати, з'їж 1 чайн. ложку меду, запиваючи теплим чаєм. Але без фанатизму! Мед – досить калорійний продукт: 100 г – 330 ккал.

У роті утворилися виразки, як це зазвичай буває при стоматиті? Відчуваєш, що застудилася? Починається ангіна? Повільно розсмоктай трохи меду – стане легше! А все тому, що він має бактерицидну дію. Здійснюється воно завдяки природному антибіотику, які виробляють бджоли.

Корисний мед і для профілактики анемії при сильних місячних, маткових кровотечах або прихильності до вегетаріанства. Тільки врахуй, що у темних сортах меду, наприклад, у гречаному, заліза міститься більше, ніж у світлих на зразок липового.

А ще ложка цього чудового продукту позбавить тебе головного болю, дратівливості, підніме настрій і знизить рівень стресу.

Мучить безсоння? Кращого засобу, ніж чашка теплої медової води чи молока (якщо добре переносиш його) за півгодини до сну не знайти!

Порада. Бережи мед не тільки в прохолоді, а й далеко від сонячних променів. Залишила банку на світлі на 2 доби? Значить, більшість цінних сполук вже розпалася! Крім того, щільно загвинчуйте кришку на банку – мед моментально вбирає сторонні запахи і втрачає власний аромат.

Якщо любиш чай з медом, їж його вприхлина, тобто ложечкою зі блюдця, а не клади в чашку: у гарячій воді він втрачає свої корисні властивості.

19 серпня: яблучний

Медовий, Яблучний та Горіховий Спас: чим корисні традиційні суперфуди

У цей день відзначається Преображення Господнє. Доводиться воно на початок збирання врожаю в садах, звідси й назва свята. Наші пращури вірили, що яблука, освячені в цей день, набувають особливої сили. Варто загадати бажання, з'їсти шматочок – і задумане обов'язково здійсниться.

Втім, у цих райських плодах міститься і чимало корисних речовин – вітаміни, антиоксиданти, макро- та мікроелементи, ферменти та органічні кислоти. Яблука покращують травлення, активізують обмін речовин, виводять з організму токсини та зайву рідину, знижують тиск, підвищують гемоглобін і навіть захищають від раку.

Крім того, італійські вчені стверджують: 1–2 яблука на день можуть значно знизити ризик розвитку широкого спектру онкологічних захворювань, особливо пухлин ротової порожнини, горла, гортані, товстої кишки та стравоходу. А в дослідженні, проведеному на Гаваях, відмічено: у любителів яблук ймовірність зіткнутися з раком легень на 30% нижчою, ніж у тих, хто ці фрукти не їсть.

Шкірка, до речі, теж містить багато корисних речовин, але в цьому випадку краще, якщо плоди будуть із власного саду.

Порада. Яблука допомагають приборкати апетит. Ті, хто з'їдає плід перед основним прийомом їжі, швидше насичуються і, відповідно, споживають менше калорій. Йдеться про цілісний плод: яблучний сік або пюре такого ефекту не мають.

29 серпня: горіховий

У це свято прийнято пригощати рідних та близьких горіхами та свіжоспеченим хлібом: свою скибку треба обов'язково доїсти, залишити на столі хоч крихту – погана прикмета! До речі, у давнину горіхи цінувалися більше, ніж зерно. Їх вважали делікатесом, тому далеко не кожен міг дозволити собі ці лісові дари у себе на столі.

Користь у горіхах чимало. Насамперед, це гарне джерело рослинного білка та корисних поліненасичених жирів. Останні, до речі, знижують ризик інфарктів та інсультів.

По-друге, горіхи — перевірений засіб проти втоми та відмінна знахідка для перекушування. Але врахуй: лісові дари виявляться абсолютно марними, якщо їх їсти із сіллю, цукром чи шоколадом.

Які горіхи краще? Складно сказати. Наприклад, в 30 г мигдалю стільки ж корисних для серцевого м'яза поліфенолів, скільки міститься в чашці зеленого чаю або півчашки брокколі. Фундук підвищує в організмі рівень магнію та альфа-токоферолу (вітаміну Е): ці дві речовини допомагають захистити нас від цілого ряду вікових проблем зі здоров'ям, у тому числі від хвороби Альцгеймера. Волоські горіхи допомагають привести в норму підвищений тиск і зменшують можливість зіткнутися з виразковим колітом. А олія з арахісу може знизити ризик діабету II типу та жовчнокам'яної хвороби.

До речі, вчені університету Лома Лінда, вивчивши і порівнявши результати 25 наукових досліджень, в яких вивчалася користь різних горіхів (волоських, пекан, мигдалю, фісташок, макадамії), з'ясували, що всі вони позитивно впливають на обмін жирів і покращують співвідношення між «поганим». » та «хорошим» холестерином. На день достатньо з'їдати 20-30 г горіхів, але без солі, глазурі, карамелі.

Порада. Їж горіхи у сирому вигляді, додай у кашу, паніровку для м'яса або використовуй для прикраси салатів. Замочені у воді та подрібнені у блендері горіхи можна класти у молочні коктейлі – незвичайно та смачно.

Захарченко Кристина
zmorshki.in.ua